Σπήλαια Διρού

Είναι από τα ομορφότερα σπήλαια του κόσμου, με γνωστό μήκος έως τώρα γύρω στα 15 χιλιόμετρα. Η διαδρομή μαγευτική, γίνεται με βάρκα που χωράει γύρω στα 6 άτομα. Περνάει από διάφορες αίθουσες γεμάτες σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε πανέμορφους σχηματισμούς. Ο φωτισμός αναδεικνύει αυτά τα πανέμορφα γλυπτά που δημιούργησε η φύση. Η διαδρομή ενώ ξεκινάει με βάρκα σε μαγευτικά νερά , σε κάποιο σημεία 100 μέτρα βάθος, τελειώνει με μια μικρή χερσαία διαδρομή.

Σπήλαια Διρού


Στον Πύργο Διρού βρίσκονται τα περίφημα σπήλαια Αλεπότρυπα και Βλυχάδα, 5 χλμ ΒΔ. Τα εξερεύνησαν οι σπηλαιολόγοι Ιωάννης και Άννα Πετροχείλου. Το σπήλαιο Αλεπότρυπα ανακαλύφθηκε το 1958. Οι αρχαιολογικές έρευνες άρχισαν το 1970 υπό τη διεύθυνση του αρχαιολόγου Γεωργίου Παπαθανασόπουλου. 

Η σπηλιά, κατά τη διάρκεια της Νεότερης Νεολιθικής Περιόδου (4000 ­ 3000 π.Χ.), χρησιμοποιήθηκε σαν καταφύγιο, κατοικία, εργαστήριο, αποθήκη αγαθών, νεκροταφείο και τόπος λατρείας.

Ο πλούτος και η ποιότητα των ευρημάτων αποδεικνύουν ότι στην Αλεπότρυπα αναπτύχθηκε μια πολυάνθρωπη κοινωνία που εξελίχθηκε σε σημαντικό κέντρο, με έντονο εμποροναυτικό και γεωργοκτηνοτροφικό χαρακτήρα. Το παράδοξο, σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Γ. Παπαθανασόπουλο, είναι ότι βρέθηκαν στην επιφάνεια σκελετοί που δεν είχαν ενταφιαστεί, γεγονός που τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι νεολιθικοί άνθρωποι είχαν πεθάνει από ξαφνικό σεισμό, ο οποίος προκάλεσε μεγάλης έκτασης καταπτώσεις βράχων από την οροφή και έφραξε και την είσοδο της σπηλιάς. 

Οι διάδρομοι της Αλεπότρυπας, στολισμένοι με σταλαγμίτες και σταλακτίτες, έχουν μήκος 500 μ. Η έκτασή της είναι 6.500 τ.μ. Η κεντρική σπηλιά καταλήγει σε μια πανέμορφη λίμνη βάθους 6 μ. Η επίσκεψη στο σπήλαιο δεν έχει ακόμα επιτραπεί στο κοινό.

Το σπήλαιο Βλυχάδα έχει έκταση 16.700 τ.μ. και από το 1949 έχουν εξερευνηθεί περίπου 2.800 υδάτινοι διάδρομοι. Ο επισκέπτης θα ακολουθήσει μια υπέροχη λιμνιαία διαδρομή μήκους 2,5 χιλιομέτρων (περίπου 40') μέσα από δαιδαλώδεις μυστηριακούς χώρους, στολισμένους με πανύψηλους σταλαγμίτες και σταλακτίτες, που το καθρέφτισμά τους στο νερό πολλαπλασιάζει την εντυπωσιακή ομορφιά τους. Η ξενάγηση στο σπήλαιο Βλυχάδα γίνεται με βάρκα και με τα πόδια ­ ένα τμήμα του είναι στη στεριά. < Επιστροφή

Ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ;

για τη διοργάνωση οποιουδήποτε σημαντικού γεγονότος με υπηρεσίες μοναδικής ποιότητας;